• Η Κίμωλος
  Η Κίμωλος
 • Η Κίμωλος
  Η Κίμωλος
 • Η Κίμωλος
  Η Κίμωλος
 • Η Κίμωλος
  Η Κίμωλος
 • Η Κίμωλος
  Η Κίμωλος
 • Η Κίμωλος
  Η Κίμωλος

Η Κίμωλος

Η Κίμωλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σίφνο και τη Μήλο. Απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 87 ναυτικά μίλια. Το λιμάνι του νησιού είναι η Ψάθη.

Το Χωριό, πρωτεύουσα του νησιού, έχει δύο οικισμούς (το Μέσα και το Έξω Κάστρο). Χαρακτηρίζεται για τη γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική του, με τα άσπρα σπίτια, τις όμορφες μπουκαμβίλιες που ανθούν στις αυλές των σπιτιών, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τις εκκλησίες και την υπέροχη θέα που διαθέτει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το νησί της Κιμώλου έχει να παρουσιάσει μια μεγάλη πολιτιστική και λαογραφική ιστορία, με πολλά μνημεία και οικισμούς που μαρτυρούν την αξιόλογη ανάπτυξή της, τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη σύγχρονη πορεία της. Παράλληλα, αξιόλογα ήθη και έθιμα έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά στο χρόνο και διατηρούν την παράδοση του τόπου.

Τα κύρια αξιοθέατα του νησιού είναι το Κάστρο, ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγία της Οδηγήτριας, η εκκλησία της Γέννησης του Χριστού που βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο, οι έξη εκκλησίες περιμετρικά του Κάστρου: Χρυσόστομος, Παναγιά του Κονόμου, Ταξιάρχες, Χρυσοπηγή, Σωτήρα, Άγιοι Ανάργυροι και Παντοκράτορας στο Ξαπλοβούνι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, οι ανεμόμυλοι στο Ξαπλοβούνι και στο Καρκάνη, οι σπηλιές της μεσογειακής φώκιας "monachus-monachus" στα Πράσα και τα ιαματικά λουτρά στα Πράσα.

Η φυσική ομορφιά της Κιμώλου γίνεται πόλος έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Πανάρχαια μονοπάτια και καλντερίμια περιμένουνε τον επισκέπτη για να τον οδηγήσουν στις κρυφές και αρχέγονες τοποθεσίες του νησιού. Μοναχικές παραλίες, έρημες βουνοπλαγιές, κρυφές χαράδρες και τα μοναδικής ομορφιάς χωριά θα βρεθούν στο δρόμο σας.

Τα μονοπάτια της Κιμώλου είναι τα εξής :

1) Χωριό – Ξαπλοβούνι – Αγ. Νικόλαος – Καρράς – Γούπα

2) Χωριό – Σκιάδι – Μαυροσπήλια

3) Χωριό – Παλαιόκαστρο – Αγιόκλημα

4) Χωριό – Μοναστήρια – Σούφι

5) Χωριό – Ελληνικά

6) επάνω Μυρσίνη – Φάρος (Πολύαιγος)

Η Κίμωλος έχει πολλές και όμορφες παραλίες που ικανοποιούν και τον ποιο απαιτητικό επισκέπτη. Άλλες είναι αμμουδερές, άλλες με ψιλό βότσαλο, άλλες είναι βραχώδεις ακτές, αλλά όλες έχουν καθαρά γαλαζοπράσινα νερά που δεν μπορείς να αντισταθείς στην γοητεία τους.

Οι ειδυλλιακές παραλίες του νησιού είναι οι εξής :

Μπονάτσα, Καλαμίτσι, Αλυκή, Κλιματόνησα, Κλίμα, Αγ. Γεώργιος, Πράσσα, Ψάθη, Σούφι, Πύργος, Φυκιάδα, Γκιώνη, Ελληνικά, Θέρμα, Ρέμα, Καρράς, Μοναστήρια, Μαυροσπηλιά, Ασπράγκρεμνα, Σπηλιά της Γερακιάς, Αγιόκλημα, Μερσινιά και Ζεφοκάλαμο.

Η Κίμωλος είναι ένα φιλόξενο νησί των Κυκλάδων. Είναι ιδανικό για αυτούς που θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από το άγχος της πόλης. Λειτουργεί ως «ησυχαστήριο ψυχής και σώματος» με θέα το απέραντο γαλάζιο.